fredag den 12. november 2010

Peder Madsens Gang - Børns forbudte lege

Peder Madsens Gang var en skummel, stinkende og smal gyde. Historien om Peder Madsens Gang er med til at fortælle, om nogle generelle træk ved den danske hovedstad under urbaniseringen og den spirende industrialisering.
I Peder Madsens Gang boede der også børn, og det var stigende af indlæggelser af børn med kønssygdomme, som i sidste ende fik myndighederne til at gribe ind. Myndighedernes indgriben fik både konsekvenser for de involverede børn og gadens bordelvirksomheder.

kilden: "Politirapport med afhøring af drengene"

Kilden er en politirapport fra d. 21 november 1868.
Kilden handler om 4 drenge, som har haft sexuelomgang med 3 jævnalderende piger. Pigerne blev smittet med Syphilis.  Drengene er i en alder fra 10-14 år.
Drengene bliver alle afhørt. Og de fortælle alle den samme historie, dog er der en som nægter sig tiltalt, men historien er den samme.

De skal eftersigende være forgået på Gl. Holms plads. Hvor drengene og pigerne legede. "Jødepeter" får så den idé at de skal knæppe pigerne. De går derfor om bag nogle sten. Pigerne tager tøjet af på opfordring. De prøver alle at komme til, men i sidste ende er det kun "jødepeter" som kommer rigtig til."Jødepeter" er ikke blevet afhørt, da han ligger på hospitalet smittet med kønssygdomme. Alle drengene siger, at det er første og sidste gang, at de gør sådan noget.
Kilden er en førstehåndskilde, men kun drengene er afhørt. Pigerne hører vi ikke meget om, underover at pigen Amalie eftersigende selv havde sagt ja til, at være sammen med en af drengene. Efter som det kun er drengene der er blevet afhørt, får vi kun deres af historie. Derfor bliver man nødt til at se kritisk på kilden, da drengene bare kan have aftalt, hvad de skulle sige. Der er jo ingen til at sige dem imod. "Jødepeter" bliver også gjort til deres syndebuk, for selvom de selv har deltaget, mener de alle, at det var på "Jødepeters" opfordring at de gjorde det.
Kilden er i politiets arkiv arkiveret under sager vedrørende overbefolkede lejligheder 1863-70, så selv politiet var klar over at de overbefolkede lejligheder påvirkede befolkningen negativt.
Kilden er med til at fortælle om, hvordan det var at være barn i Peder Madsens gang, og udfra kilden lyder det ikke som noget særlig rart sted.


Lavet: Line

Ingen kommentarer:

Send en kommentar