søndag den 31. oktober 2010

Introduktion til perioden


Industrialiseringen i Danmark varede fra 1830 til 1914

En ufrivilligdeltagelse i Napoleonskrigene gjorde at Danmark i 1813 gik bankerot. Men at der blev fred gjorde ikke tingene bedre for Danmark, landet rammes nemlig i 1814 af en landbrugskrise. Krisen varer helt til år 1830. De krigen ophører i 1814 er der en masse soldater der står uden arbejde. De beslutter sig derfor for at blive bønder igen. Landbrugsmetoderne forbedres samtidig og kornproduktionen vokser derfor betydeligt. Priserne på korn havde været høj i krigsårene, men falder nu drastisk da krigen er slut. Men ikke nok med det, indfører mange lande også told for at beskytte deres eget landbrug.
I 1830 ændres Danmarks situation. Man kan sige at det danske samfund bliver koblet på den industrielle revolution, som var i gang i England. Maskinel masseproduktion og anvendelse af dampkraft var i gang med at overtage de vesteuropæiske samfund. England er især fremme i skoene. I 1855 lever her kun 22 % af landbrug, hvor 55 % lever af landbrug i Danmark.
Fra 1820’erne til 1860’erne er der en fordobling af kornpriserne og England begynder at købe korn af Danmark. Fra ca. 1850 aftog England over halvdelen af Danmarks korneksport, der førte til Danmarks afhængighed af England. 
Fra 1818 til 1870 voksede den danske befolkning fra 1 million til 1,8 million. En forklaring kan være at ernæringen blev forbedret, bedre hygiejne og vaccinationer. 
                                                                         
                                                                                                                                     Af Nanna Filrup 3.z

Ingen kommentarer:

Send en kommentar