fredag den 29. oktober 2010

Landbrugets ændring i perioden

Efter krigsafslutningen i Europa i 1814 opløstes de store hære, og hundredetusinder af soldater blev igen bønder. På denne tid skete der også en kraftig forbedring af landbrugsmetoderne, som kom til at betyde, at kornproduktionen voksede betydeligt. Men i årene 1814 til 1830 blev Danmark ramt af en ubarmhjertig landbrugskrise da priserne på korn, der havde ligget højt i krigsårene, nu faldt drastisk. Mange lande indførte told på landbrugsvarer for at beskytte deres eget landbrug, og det ramte Danmarks korneksport. Hertil kom også, at kornsalget til Norge faldt med en tredjedel, efter at unionen mellem Danmark og Norge ophørte.
     Omkring 1830 ændredes situationen i Danmark, da det danske samfund blev koblet på den industrielle revolution, der var gang i England. Landbruget blev som et slags økonomisk lokomotiv for Danmark. Der skete en fordobling kornpriserne, og samtidig begyndte England i stor stil at købe korn i Danmark. Korneksporten firedobledes fra 1830 til 1870 (kornslagsperioden) og det betød en stor velstandsstigning for landboerne. Der skete en videnskabelig udvikling som fx førte til oprettelse af landbohøjskolen, der var med til at gøre landboerne lærte, så de kunne øge deres produktion inden for landbruget. Der skete også en teknologisk udvikling som betød, at gamle, tunge redskaber udskiftedes med nye og moderne af jern.
     Det danske landbrug var afhængigt af verdensmarkedet, og fra 1876 faldt kornpriserne igen, da det takket være jernbanelinjer og dampskibstransport nu var muligt for USA og Rusland at sælge korn i Vesteuropa. I begyndelsen af 1880’erne forsvandt udsigterne til, at kornsalg igen kunne blive rentabelt. Løsningen på krisen blev en storstilet omlægning, så hovedvægten nu blev lagt på færdigt forarbejdede animalske produkter som smør, mælk og svinekød. Så i stedet for vegetabilsk produktion til eksport dyrkedes der nu i højere grad animalsk produktion til eksport.

Af Lene Pagh 3.z

Ingen kommentarer:

Send en kommentar