fredag den 3. december 2010

Forfatningskampen

Højre afviste venstres krav om parlamentarisme. De forsøgt derfor at tvinge deres vilje igennem.
Venstre nægtede at stemme på finansloven i 1873 og det endte derfor med at højre-regeringen afgik i 1874.
Venstre så det ikke som en sejr, tværtimod. Højre fik en ny regeringsleder. Hans navn var J.B.S. Estrup og han var godsejer. Det Estrup fokuserede mest på var at kongen frit kunne vælge hvem han ville have som minister. Han havde ingen respekt for folketingsflertallet, og ville gøre alt for at blive valgt. Estrup blev statsminister i 1875 og går af i 1894. I den periode lagde venstre et stort pres på regeringen. Der blev skåret til minimum på bl.a. finanslovsbevillingerne og lovgivningsarbejdet. For at lovforslagene kunne vedtages, skulle begge partier sige go’ for det. Venstre var ikke enig og lod derfor vær med at reagere på den, og lod det visne. Estrup lavet derfor en taktisk plan hvor han sendte folketinget hjem fra et møde omkring lovene. I grundlovene er der en regel om at hvis et parti ikke kan møde op, må det andet parti godtage loven. Det var det han gjorde, så loven blev vedtaget bag om ryggen på de andre, provisoriske love. 
Det blev meget dramatisk. Den 21. oktober 1885 blev Estrup skudt af en attentatmand, men kom dog ikke noget til skade. Det havde ingen forbindelse mellem partierne og attentatet.
Til et nyt møde i rigsdagen, blev den samme taktik brugt og folketinget blev sendt hjem igen og endnu en lov blev vedtaget uden om folketinget. Sådan fortsatte det de næste mange år. Takket være de provisoriske finanslove, fik Estrup bygget et fæstningsanlæg omkring København. Det var Venstre meget imod.
Vælgerne af partierne blev mere forskellige, men dog ikke så meget at det kom til oprør. Der var mange voldsomme sammenstød mellem de to partier. Fx var der et d. 6. september 1885, slaget ved Brønderslev.
At Estrup havde lavet provisoriske love, var en form for statskup og både gendarmkropset og indgrebet mod ytringsfriheden var metoder der hører til diktaturstater.

Lavet af: Nanna, 3.z

Ingen kommentarer:

Send en kommentar